خار پاشنه پا

خار پاشنه پا

خار پاشنه یک زایده استخوانی در پاشنه پا است که باعث درد و بروز مشکلاتی در راه رفتن شده و بهتر است فرد علائم و علت آن را بشناسد.
خار پاشنه در اثر التهاب فاسیای کف پا ایجاد می شود که این امر سبب درد پاشنه می شود. فاسیای کف پا، یک باند پهن است که در کف پا از پاشنه تا انگشتان پا کشیده می شود. التهاب طولانی مدت فاسیا، می تواند باعث رسوب کلسیم در محل اتصال فاسیا به پاشنه پا شود.
تجمع کلسیم به تنهایی دردناک نیست و درد، ناشی از کشیدگی فاسیا است. درد در خار پاشنه، به صورت دردی مبهم است اما گاهی به صورت درد تیز حس می شود، محل احساس درد در مرکز پاشنه یا لبه داخلی آن است. در برخی موارد خار در عکس ساده رادیولوژی تشخیص داده می شود اما فرد هیچ گونه علامتی ندارد.

شدت درد خار پاشنه در ابتدای صبح، بعد از بیدار شدن و نیز بعد از استراحت، بیشتر است و با راه رفتن کم می شود. این درد، در اولین قدم بعد از استراحت طولانی مدت، بسیار دردناک است و علاوه بر این راه رفتن روی سطوح سخت و ناهموار و حمل اشیاء سنگین، منجر به افزایش درد می شود.

اضافه وزن، افزایش ناگهانی وزن در دوران بارداری، صاف بودن کف پا، مشکلات بیومکانیک ناهنجاری هایی که منجر به راه رفتن غیر عادی می شود نیز از علل مهم التهاب فاسیای کف پا است. التهاب مفاصل، پوشیدن کفش نامناسب با پاشنه خیلی بلند و تنگ یا کفش بدون پاشنه و صاف از مهمترین علل و عوامل بروز خار پاشنه است.

درمان

قدم اول – استراحت:خار پاشنه پا
تا جایی که می توانید پای خود را استراحت دهید. در بسیاری از موارد دیده شده که استراحت به تنهایی حتی دردهای شدید را از بین برده است. از ایستادن به مدت طولانی خودداری کنید. همچنین کاهش وزن در درمان خار پاشنه موثر است.

قدم دوم – پد پاشنه:
پد مخصوص خار پاشنه را از داروخانه تهیه کرده و به طور دائم در کفش خود استفاده کنید. پد، باعث کاهش فشار بر روی پاشنه و موجب بهبود درد پا خواهد شد.

قدم سوم – یخ:
یک قوطی آب میوه را در فریزر بگذارید تا کاملا سرد شود. کف پا را روی آن گذاشته و از پاشنه تا قوس، پا را به عقب و جلو حرکت دهید. این حرکت را 3 تا 5 دقیقه انجام دهید. این حرکت هنگام صبح یا بعد از ایستادن مدت زمان نسبتا طولانی و هنگام دردناک بودن پاشنه پا بیشتر موثر است.

قدم چهارم – تمرینات کششی:
کشش با حوله: روی سطحی سفت بنشینید. یک باند پهن یا حوله در کف پا زیر انگشتان پا قرار دهید و دو سر آن را در در دست گرفته به سمت بدن خود بکشید به طوری که انگشتان پا به صورت نزدیک شوند. این وضعیت را به مدت 30 ثانیه نگه دارید. سه مرتبه در روز، این کار را تکرار کنید.

کشش ساق: مقابل یک دیوار ایستاده و کف دستها را درست روبروی چشمان خود روی دیوار بگذارید. پای دردناک را عقب نگه داشته و پای سالم را جلو بگذارید. دقت کنید پاشنه پای دردناک روی زمین قرار گیرد. پای جلویی را آرام آرام از زانو خم کنید تا وقتی که در پشت ساق پای عقبی، احساس کشش کنید. دقت کنید که تماس کف هیچ یک از پاها نباید با زمین قطع شود. این حالت را به مدت 30 الی 60 ثانیه نگه دارید و سه بار در روز انجام دهید.

کشش فاسیای کف پا: روی قمست توپی مانند کف پای خود روی یک پله بایستید. پاشنه پا را به سمت پایین بکشید و سعی کنید پاشنه پا با پله پایینی تماس پیدا کند تا وقتی که در پشت ساق پای خود احساس کشش کنید. این وضعیت را 30 تا 60 ثانیه نگه دارید و پای خود را آزاد کنید. این حرکت را 3 بار انجام دهید.

جرکت دادن انگشتان پا به سمت بالا: روی یک صندلی بنشینید در حالیکه کف پای شما روی سطح صافی قرار گرفته است. انگشتان پا و قسمت توپی مانند کف پای خود را به سمت بالا حرکت دهید. دقت کنید پاشنه پا از روی زمین بلند نشود. این حالت را 5 ثانیه نگه دارید. تکرار این حرکت به تعداد 10 مرتبه در کاهش درد موثر می باشد.

برداشتن حوله با پا: یک حوله روی زمین قرار دهید. در حالیکه پاشنه پا روی زمین است، با انگشتان پا حوله را بردارید و رها کنید. این حرکت را 10 تا 20 بار انجام دهید.

مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مثل بروفن، مفنامیک و ایندومتاسین علایم را از بین برده و درد را به طور موقت کاهش می دهند اما علت اصلی را از بین نمی برند.
در صورت عدم بهبودی با روش های گفته شده قبلی از تزریق کورتیزون استفاده می شود. کورتیزون داروی ضد التهاب است و از طریق کاهش التهاب پاشنه، موجب کاهش درد می شود اما تاثیر آن موقت است.

پس از بهبودی از پد پاشنه و ورزش های کششی استفاده کنید. مصرف چربی ها را کمتر کنید و ویتامین C بیشتری مصرف کنید، به طوری که می توان گفت این فعالیت ها از بازگشت مجدد جلوگیری می کند.
***

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *