خواص چای ترش
چای ترش یا چای قرمز که به چای مکه یا مکی نیز معروف است از گیاه رز چینی تهیه می شود که از گلبرگ و دانه های آن می توان به عنوان نوشیدنی استفاده کرد. چای ترش دارای رنگ قرمز سیر و طعم ترش است.
در عهد باستان از چای سرخ به عنوان شاداب کننده و رفـع کننده عوارض بیماری های قلبی استفاده می کردند.
مصرف این محصول در بعضی فرهنگ ها مانند چین، مکزیک و حتی اروپا وجود دارد. در سودان و مصر به عنوان یک نوشیدنی تشریفاتی در جشن های رسمی از آن استفاده می کنند.
این چای یکی از نوشیدنی های مناسب برای کسانی است که می خواهند جایگزین مناسبی برای چای پیدا کنند.
در میان گیاهانی که نام چای را به خود گرفته اند، چای قرمز یا چای ترش که به آن چای مکه هم می گویند، به علت رنگ، طعم و خاصیت ویژه ای که دارد، جایگاه مهمی را به خود اختصاص داده است.
شما می توانید آن را با کمی عسل به صورت شربت استفاده کنید یا با آب سیب ترکیب کرده و خنک بنوشید. ترشی آن و شیرینی سیب به خوبی با هم سازگار می شوند.
این چای را می توان به صورت سرد و گرم همراه مقداری قند یا نبات یا حتی بدون آن به عنوان یک نوشیدنی رژیمی مصرف کرد.
خواص چای ترش
دم کرده این گیاه کاهش دهنده فشار خون، خنک کننده بدن، رقیق و تصفیه کننده خون، کنترل کننده کلسترول خون، اختلالات کبدی و صفرایی و همچنین آرام بخش است و برعکس چای که باعث دفع آهن می شود، چای ترش خود یکی از منابع غنی آهن به شمار می آید.
طریقه مصرف چای قرمز
افرادی که دارای قند، چربی و فشارخون بالا هستند، می توانند یک تا دو نوبت از چای روزانه خود را به چای قرمز اختصاص دهند و برای هر بار مصرف، 5 گرم از گل برگ های چای قرمز را داخل یک فنجان ریخته و سپس آب جوش بر روی آن بریزند و سرپوشی گذاشته، 5-10 دقیقه بماند تا دم بکشد، سپس صاف کرده و میل کنید.
مصرف دم کرده چای ترش بیش از چای معمولی بر پرفشاری خون افراد دیابتی موثر است
بر اساس یافته های یک پژوهش ارایه شده در کنگره بین المللی طب سنتی و مکمل، مصرف دم کرده چای ترش به طور معنی داری نسبت به چای معمولی بر پر فشاری خون بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 موثر است.
بر اساس یافته های پژوهشی که نتایج آن در کنگره بین المللی طب سنتی و مکمل، ارایه شد 60 بیمار مبتلا به دیابت به دو گروه تقسیم شده، گروه اول از چای معمولی و گروه دوم از چای ترش به مدت 30 روز، روزانه دو بار صبح و عصر مصرف کردند.
این گزارش با هدف تعیین اثر کوتاه مدت مصرف چای ترش توسط بیماران متبلا به دیابت نوع 2 بر پرفشاری خون آنها صورت گرفته است.
در این آزمایش فشار خون سیستولیک (انقباضی) در مصرف کنندگان چای ترش به طور معنی داری 4.15 درصد کاهش یافت، در حالی که این ارقام برای مصرف کنندگان چای معمولی 4.8 درصد افزایش نشان داد. میانگین فشار خون دیاستولیک (انبساطی) در گروه گیرنده چای ترش 3.4 درصد کاهش داشته ولی در گروه گیرنده چای معمولی 6.4 درصد افزایش داشته است.
این گزارش ادامه می دهد، درصد اثر مثبت درمانی گروه گیرنده های چای ترش و چای معمولی به ترتیب 1.48 و 4.15 به دست آمده است.
بنابراین گزارش، این مداخله نظیر سایر مطالعات مشابه، اثر کاهش دهنده فشار خون را که در طب سنتی بسیاری از کشورها مورد توجه است، تایید می کند.
پژوهشگران این مطالعه اظهار دارند، گیاه Hibiscus Sabdariffa یا چای ترش به طور گسترده در مناطق حاره کشت شده و در طب سنتی بسیاری از کشورها برای درمان پر فشاری خون استفاده می شود.
دیابتی ها چای ترش بخورند
چای قرمز یا چای ترش در نقاط مختلف دنیا با نام های متفاوتی خوانده می شود. این گیاه و محصولات آن در ایران به نام های چای مکی یا چای مکه، چای قرمز و چای ترش خوانده می شود. یکی از مهم ترین خواص چای قرمز شباهت ترکیبات آن با انسولین است و به همین جهت این گیاه خواص ضد دیابتی هم دارد. در هند از دانه های این گیاه به عنوان یک دارو برای سستی، گیجی و سوء هاضمه استفاده می شود و دانه های آن غنی از چربی و پروتئین است.
دم کرده برگ این گیاه منبعی غنی از آهن و مس است.
از پودر آسیاب شده کاسبرگ آن می توان به عنوان طعم دهنده در کیک، شکلات و بستنی نیز استفاده کرد.
تبیان – مریم مرادیان نیری
***
پاسخ دهید