درباره رژیم غذایی مردان
رژیم غذایی یک مرد ممکن است اثر قابل توجهی بر خطر ابتلا به بسیاری از بیماری های مهم از جمله حمله قلبی، سکته مغزی، دیابت و سرطان های گوناگون داشته باشد، اما آیا ممکن است رژیم غذایی مرد بر باروری اش هم اثر بگذارد؟
بر اساس پژوهشی که در اسپانیا انجام شده است، پاسخ به این پرسش مثبت است.
دانشمندان برای ارزیابی اثر رژیم غذایی بر باروری، مردانی را که به همراه همسرشان به یک کلینیک ناباروری مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار دادند.
مردان دچار ناهنجاری های ژنتیکی، آناتومیک (کالبدی) و هورمونی از این بررسی کنار گذاشته شدند. هر داوطلب دست کم دو نمونه منی برای آزمایش در اختیار گذاشت و هر کدام اطلاعاتی در مورد مصرف 96 مورد ماده غذایی در حین سال قبل را ارائه دادند.
پژوهشگران همچنین میزان هورمون های تناسلی را در این مردان اندازه گیری کردند و اطلاعاتی در مورد سایر عوامل دیگر که بر کیفیت اسپرم اثر می گذارد، مانند سیگار کشیدن، وزن بدن و قرارگیری در مواد آلاینده جمع آوری کردند.
این دانشمندان معیارهای سازمان جهانی بهداشت برای تقسیم بندی این افراد را به دو گروه اعمال کردند: یک گروه شامل 30 مرد که کیفیت اسپرم پایینی داشتند و گروه دیگر حاوی 31 مرد که کیفیت اسپرم بهتری داشتند.
این دو گروه از لحاظ سیگار کشیدن، چاقی، قرار گیری در آلاینده های محیطی یا میزان هورمون ها تفاوتی نداشتند، اما از لحاظ رژیم غذایی متفاوت بودند.
مردان با کیفیت پایین اسپرم نسبت به مردان با کیفیت بهتر اسپرم، مقدار بیشتری گوشت قرمز، سیب زمینی و ماست می خوردند. برعکس، مردان با کیفیت بهتر اسپرم مصرف بالای شیر کم چربی، صدف خوراکی، سبزی ها و میوه ها و شیرینی ها را داشتند.
اما این رابطه ظاهری میان رژیم غذایی و کیفیت اسپرم به چه عاملی مربوط می شود؟
این بررسی غذاها و نه مواد مغذی را مورد ارزیابی قرار داده بود، اما به نظر می رسد مردانی که میزان مصرف بالاتر کربوهیدرات (مواد نشاسته ای)، فیبرهای گیاهی، ویتامین ها (شامل مواد آنتی اکسیدان) دارند و مصرف پروتئین و چربی آنها پایین تر است، کیفیت اسپرم بهتری دارند.
گوشت قرمز و لبنیات پرچرب به خصوص از لحاظ تاثیر بر روی اسپرم مورد توجه هستند. از آنجایی که مواد شیمیایی مانند PCB ها (بیفنیل های پلی کرینه)، حشره کش های ارگانیک و هورمون های جنسی در چربی محلول اند، ممکن است این مواد آلاینده وارد غذاهای پرچربی مانند گوشت قرمز و لبنیات پرچربی شوند.
گرچه این بررسی در اسپانیا این مواد شیمیایی را به طور مستقیم ارزیابی نکرده بود، پژوهش های قبلی این مواد را با کاهش قدرت باروری مردان مربوط کرده اند. یکی از این بررسی ها نشان داد مصرف مقدار زیاد گوشت گاو بوسیله مادر در حین بارداری ممکن است اثرات نابجایی بر رشد بیضه پسرش در طول زندگی جنینی بگذارد.
رژیم غذایی یک مرد تاثیر بزرگی بر سلامتی او دارد. اگر نتایج این پژوهش اسپانیایی تایید شود، اثرات تغذیه فرد ممکن است به نسل آینده اش هم کشیده شود.
همشهری
***
پاسخ دهید